headerphoto

Кульбаба в меню вашого хом'яка

Кульбаба внесений у список салатних рослин багатьох країн світу і вирощується разом з іншими овочами. У харчуванні використовують всі частини рослини: квіткові бруньки, квіти, листя, прикореневі розетки і коріння. Листи містять багато (до 100 мг%) вітаміну С, 30 мг% вітаміну Р, кровотворних мінеральних речовин - заліза, марганцю, міді.
Квітковий пилок кульбаби є скарбом мікроелементів і вітамінів. У висушених коріння до 40% вуглеводів інуліну, білок, каротин, клітковина. Кульбаба, як відомо, відрізняється гірким смаком. Але від цього легко позбутися різними, перевіреними на практиці способами.
Перший і найбільш часто застосовуваний - вимочування листя в підсоленій воді протягом 30-40 хвилин. Другий - відварювання продуктів в киплячій воді протягом 2-3 хвилин. Третій спосіб використовується в похідних умовах: листя кладуть в темне місце на землю, під камінь або стовбур дерева і відбілюють, тобто витримують без світла протягом 1 години. Коріння кульбаби втрачають гіркоту при варінні в підсоленій воді.
Примітка: Кульбаби в жодному разі не можна збирати поблизу проїзної частини або на полянках, де вигулюють собак.