headerphoto

Про омара хайяма

У не запозичений версії ришаровского фільму «Укол парасолькою» герой, погано говорить англійською, намагається зробити комплімент зовнішності співрозмовника-індуса. Він запитує:
- Як буде омар англійською?
- Лобстер...- Ага! Ви красиві як Лобстер Шаріф!
Ось всі говорять, що в прислів ’ ях та приказках прихована народна мудрість. Дозволимо собі засумніватися? Я особисто дозволила собі. І виявила народну дурість. ОК, погану інформованість... і Тому я кажу: ніколи не говори ніколи! Завжди сумнівайся.
Ми дізнаємося, коли рак на горі свисне, коли знайдемо, де вони зимують: що таке «після дощику в четвер»? А це - коли рак на горі свисне. Тобто ніколи. Так народ стверджує. Але той же народ базікав чого то про трьох слонах, трьох китах, зараз базікає про феншуях... А раки свистять, та ще й як! І мені достеменно відомо, де вони зимують - ось адресок: в 20 милях від узбережжя штату Мен, США. Острівець Матиникус. Там омари-лобстери зимують. Там за путіну середній раколов заробляє понад двісті тисяч доларів!
загалом на кульці раколовы роблять бізнес на омарах, трепангах, лангустах, лангустинах на 1 мільярд доларів в рік! Морські раки, вони як у Райкіна: маленькі за три, а великі за п'ять. Але тільки немає для них категорії «вчора». Вони повинні бути булгаковски тільки першої свіжості!
(Для живої собаки непристойно хвіст підтискати, а для омара-лангуста-трепанги дуже: здоровий морський рак негайно згортає хвіст під себе. А якщо він хвоста не подожмет, то такого гордого краще за борт - хворий він якийсь.)
Європейські омари, хоча і за п'ять, але маленькі. Найтовстіший ледь на півкіло заважить. А наші хоч і взагалі не по кишені, зате великі. Ну дуже великі. І лише сьогодні. Середній вже всяке понад кіло, а бувають гіганти до 13-15 кг!
Омари дороги у всьому світі - самий вишуканий делікатес морів, символ гастрономічною розкоші, їжа богів... Продовжуйте самі, лади? І подумати тільки, що їх не їли до 17 століття в Європах. А в 17-18 століттях їх їли тільки всякі Луї і Анжуи. (Хоча жебраки перуанці стародавні трескали лобстерів щосили. І перше, і друге, і божествам у вигляді підношення.) Навіть для тих, хто звик меню читати винятково зліва направо, а не навпаки, ціна на лобстерів ніколи не проставляється: пишеться туманне «market price» по вазі. Але я обіцяла пригостити вас лобстером, прекрасним як Омар Шариф з «Живаго». (Так називається ресторан російський в селі Скоки в Чикаго. Там меню наш народ читає тільки зліва направо - гуляти вміють.)
Хто ловив річкових раків, ноухау знає: рачевня і принада, бажано подзавонявшаяся. Омарів ловлять точно так само - клітина-пастка за борт з іменним поплавцем і очі та оченята, щоб не вкрали улов. (На острівці Матиникус, де раки зимують, до стрілянини доходить справа - чужинці у місцевих мешканців клітини крадуть.) Так, головне-то й забули: поплювати на приманку-те! Плюнули дружно на удачу. А хто не вірить в слину, той ще і хитрий прилад із записом як рак свистить до клітці приладит. З записом свистілки про «Підеш зі мною поїсти».
Морські раки - цікавий народ. Хоча у нас тут і створений інститут лобстероведения, вчені цих тварюк ще мало знають. Вони тільки як їсти їх розуміють. Зате вже точно відомо, що омар - стадний товариш, що він спілкується з колективом свистом. Не жадібний - сам знайде що поїсти, тут же засвистить вусиками колегам: ма те братва. Пані Старохамская дуже точно помітила, що у нас на сайті люди для спілкування вусиками общупываются: точно так само омари вусиками общупывают своїх дам під час омарьего гона. Вусиками і вони танцюють у любовному запалі - згадайте кэролловскую Алісу і кадриль лобстерів... Вусиками вони розмовляють по доброму і поганого. ( По-поганому точно розмовляють - не дарма їм в акваріумах клішні дротом пов'язують - готові побитися.)
А ось зимувати йдуть дуже цікаво: мігрують величезними співтовариствами, іноді до 100 тисяч товаришів відразу. На мобілізаційному пункті обирається пахан - він знає, куди їм усім треба, і буде ведучим. Закидає наш провідник хвацько свої вуса тому, за ці вуса клішнями чіпляється ведений, який, у свою чергу, теж хвацько закидає вуса тому для третього товариша. І так вибудовується величезна жива ланцюжок омарів. І ось вони чешуть ланцюгом зі швидкістю до 12 км на добу - господи, це яке ж видовище повинно бути!
Зрозуміло, що ця апетитна ковбаса приваблює хижих морських любителів делікатесного десанту - рухома скатертина-самобранка! Але тут у нашого омара включається колективний мозок: вся ковбаса миттю згортається в спіраль і по колу нащетинюється частоколом клішень. Свист варто просто як у козаків-розбійників - мало не здасться, якщо тільки не риба-меч (тієї не страшний сірий вовк - вона їх в капусту мечем порубати).
Цікаво, що коли включається колективний мозок, свій власний вимикається у омара повністю. Випав з ланцюжка омар втрачає орієнтацію, крутиться на місці і легко стає здобиччю хижака. Але колектив теж не ликом шитий: такого забитого омара ланцюжок швидко ставить в дію. Один за всіх, всі за одного. І правильно роблять - переводиться омар в морях-океанах. Я б заборонила на пару років промисел зовсім. Ми проживемо без делікатесів.
Але поки ще можна, то краще робити як я: просто полювати з острогою за омаром. Що нам потрібно? Ласти, маска, острога, мішок. І вперед - на рифи. Готуйтеся пірнати на глибину 5-7 метрів - на мілководді омар не водиться. (Їдальня у них десь на глибині від 5 метрів до 3700 метрів). Пірнаємо, панове? А тепер дай бог гарною реакції: омар моментально відчуває наближення водолаза. І відразу шмиг в рифи, норки, де його чорта з два дістанеш. А звідти свистить полундру. Тому моя порада буде не разити острогою різко з нирка, а зависнути над лежкой і спокійно оглядітися, кому з раків до укриття подалі. Ось цього-то різко перевертаємо острогою на спину і разім в черевце. Більше на цьому місці ви нічого не візьмете - можна спливати і пакувати омара в мішок. І обережно серед рифів - тримайтеся від них подалі, надводних особливо.
А зараз я вам скажу таке, від чого піде мороз по шкірі: у нацистській(!!!) Німеччині було заборонено законом варити омара живцем! Зараз вже немає Дуче, але в деяких провінціях Італії за варіння ракоподібних живцем можуть оштрафувати до 500 євро. Ми мало замислюємося в ресторанах сифуда над тим, як наш лобстер зварений - більше хвилює туманне «market price» справа в меню. А ось є люди на планеті, яким не байдуже, чи страждає омар фізично від болю. У 2006 році вчений Саймон Бакхевен запропонував препарат Крустастан для моментального безболісного усипляння омарів. Зараз же омарів электрошокают напругою в 110V. Але це ви розкажіть смертника на «Зеленої милі», що летальна ін'єкція гуманніше електричного стільця.
Лови ж радості і жадібно пий вино
Життя коротке, на жаль..
Підозрюю, що під ловом радощів старий мав на увазі ловлю омарів. Мрію коли-небудь в житті побачити своїми очима ланцюжок омарів довжиною 100 тисяч морських раків, але це навряд чи - тільки коли рак на горі свисне...
Текст: Лаура Чи